Registracija – potreba ili zakulisna igra?

U vremenu u kojem živimo internet je postao sastavni dio života. Od vremenske prognoze, najnovijih vijesti i tračeva, kupovine, igara, društvenih mreža, recepata – gotovo da nema stvari koju ne možete pronaći ili doznati online.

Registracija – osnove

Mnoge od stranica koje želite posjetiti od vas će tražiti da se registrirate. Proces registracije je najčešće vrlo jednostavan – ispunite tražene podatke, izmislite lozinku i prilikom sljedećih posjeta stranici koristite te podatke da uđete na stranicu.

Ipak, postavlja se logično pitanje – je li nam sve to doista potrebno? Je li doista neophodno registrirati se na nekoj stranici da bi je mogli koristiti? Odgovor je: ne uvijek. To najbolje pokazuje primjer nekih stranica koje sasvim dobro posluju i bez registracije.

Registracija – za i protiv

Nema sumnje kako je ponekad dobro registrirati se. Dapače, neke stranice zahtijevaju registraciju, a i zdrava pamet nam govori kako takve stranice i naše podatke na njima nije pametno ostaviti nezaštićenima. To se prvenstveno odnosi na stranice koje imaju pristup novcu i sličnim osjetljivim podacima, i ne samo da se na takvim stranicama moramo registrirati, već moramo posvetiti iznimnu pažnju samom procesu registracije.

S druge strane, svima nam se ponekad dogodilo da pokušavamo ući na neku stranicu koja od nas traži da se registriramo, a da se tada zapitamo koja je uopće svrha registracije. Činjenica je da mnoge stranice traže da se registriramo, ponekad kako bi si olakšali posao, ponekad kako bi nam olakšali rad s njima ili uštedjeli vrijeme (zamislite koliko bi vremena potrošili na ponovno upisivanje podataka na ebayu ako kupujete 20 artikala od različitih prodavača), a ponekad i kako bi doznali naše interese i lakše pozicionirali svoje reklame ili kako bi prodali naše podatke raznim online trgovinama ili drugim poduzećima.

Da rezimiramo, kada je riječ o registracijama, svakako ima dobrih i loših strana registriranja. Ono što vam je potrebno je uključiti mozak i razmisliti je li vam stvarno potrebno da se registrirate na nekoj stranici prije nego što to doista i napravite.