Kako podaci iz registracije mogu biti zloupotrijebljeni

Kada od vas netko traži da se registrirate na nekoj stranici, pitanje je kako ćete reagirati. Mali broj ljudi će automatski odbiti registraciju, poneki će razmisliti i raspitati se, a velika većina će se registrirati automatski. Jer, na kraju krajeva, nije to nikakav problem. Ništa se loše ne može dogoditi ako se registrirate, zar ne? Ili ipak može? Na žalost, može. Postoje mnogi problemi vezani za registraciju i zloupotrebu podataka koje dajete prilikom registracije, od sitnih i banalnih, do vrlo ozbiljnih.

Moguće zloupotrebe podataka

Jedna od čestih nečasnih radnji je skupljanje osobnih podataka u svrhu prodaje. Takve baze podataka završe u rukama raznih marketing agencija i sličnih korisnika, pa kada vam se dogodi da najednom na svoj mail počnete primati hrpe spamova i reklamnih mailova, to vjerojatno možete zahvaliti registraciji na nekom portalu koji je vaše podatke prodao. Doduše, ovo je možda iritantno, ali ne nužno i opasno.

Puno je opasnije ako netko vaše podatke iskoristi kako bi ušao u vaše račune, mailove i ostalo. Ponekad se kod registracije traže podaci koji nisu nužni, a mogu biti vrlo opasni ako padnu u krive ruke. Postoje i stranice kojima je jedina svrha da vas navuku da se registrirate. Na primjer, dok surfate internetom naletite na ponudu koja je predobra da bi bila istinita. Nudi vam se proizvod koji bi voljeli imati, a za desetinu stvarne vrijednosti. Kako bi kupili taj proizvod, morate se registrirati, a morate unijeti i podatke vaše kreditne kartice, jer je to jedini način plaćanja. Kada unesete podatke, dobijete obavijest kako se transakcija ne može ostvariti, ali se podaci o vama i vašoj kartici čuvaju i koriste kasnije kako bi vas opljačkali.

Ovo su samo neke stvari koje se mogu dogoditi sa vašim podacima. Može doći i do krađe identiteta, preuzimanja vaših profila na društvenim mrežama i mnogih drugih neugodnosti, pa je bolje izbjeći ih tako da razmislite prije nego se registrirate i provjerite gdje se registrirate.