Kada se ne bi smjeli registrirati

Svima nam se to dogodilo barem jednom – lutate bespućima interneta, čitate nove tračeve iz britanske kraljevske obitelji, ili rezultate kriketa, i onda vam za oko zapadne neka zbilja zanimljiva stvar koju morate odmah pogledati. Ali, prije nego vam to uspije, pojavi se prozorčić koji traži da se registrirate.

Većina ljudi će se automatski registrirati, naviknuti da ih traže registraciju doslovce svugdje, od dječjeg e-dnevnika, do tračerskih novina koje ne bi kupili na kiosku ni da im prijete. Ipak, prije nego ispunite onih nekoliko polja, razmislite još jednom. U nekim je slučajevima dobro i potrebno registrirati se. Na primjer, ako želite nešto prodati ili kupiti u indexovom oglasniku, morati ćete se registrirati.

Znaci za uzbunu

Možda se pitate što se može loše dogoditi ako se nekamo registrirate? U većini slučajeva ništa. U ponekom slučaju ćete požaliti jer će vas netko iznenada početi zasipati spamom i drugom neželjenom poštom, a u nekim slučajevima možete se naći u ozbiljnim problemima. U slučaju da se registrirate na pogrešnim stranicama, može doći do krađe podataka, odnosno identiteta, mogućeg proboja na istinski osjetljive stranice, poput vašeg e-maila, ili net bankinga i mnogih drugih problema.

Pitanje svih pitanja je kako se zaštititi. Loša vijest je da ne postoji stopostotna zaštita. Uvijek postoji mogućnost proboja, i toga morate biti svjesni. Dobra vijest je da se nijedan haker neće zamarati s teško probojnim lozinkama i profilima. Dakle, prva i osnovna stvar je da uključite mozak i razmišljate.

Provjerite stranicu na kojoj se planirate registrirati. Prosurfajte ih malo, provjerite njihovu vjerodostojnost. Pogledajte što nude, ali pritom budite oprezni. Ne nasjedajte na sjajne prilike. Jedna poslovica kaže da ako nešto izgleda previše dobro da bi bilo istinito, obično nije istinito. I na kraju, čak i ako odlučite registrirati se, razmislite još jednom da li vam to zaista treba.

Vjerujte, ako budete ovako funkcionirali, višestruko smanjujete šanse da netko vašu registraciju iskoristi na način na koji vi ne bi željeli.