Internetsko bankarstvo – prednosti i nedostaci registracije

Jedno od područja u kojem je zabilježen najveći napredak s korištenjem internetske tehnologije svakako je bankarstvo. U cijelom bankarskom sektoru, kada je riječ o krajnjim korisnicima, najznačajnija promjena su korištenje net-bankinga i m-bankinga.

Naravno, kao i kod svakog alata, i ovdje možemo pronaći dobre i loše strane. Ako ste ih svjesni i ako uložite dovoljno vremena i truda, možete minimalizirati nedostatke, odnosno opasnosti, i istinski uživati u svim prednostima novih tehnologija.

Prednosti internetskog bankarstva

Internetsko bankarstvo jako je koristan alat koji ima brojne prednosti u usporedbi s klasičnim bankarstvom. Prije svega, ono vam omogućuje da svoje račune koristite 24 sata dnevno, sedam dana tjedno, i s bilo kojeg mjesta na Zemlji. Zbog toga je i komotnije, jer izbjegavate čekanje u redu u poslovnici, a možete i pristupiti računima doslovce u svojoj pidžami iz svoje spavaće sobe. Transakcije se obavljaju brže i jednostavnije, smanjuje se potreba za komunikacijom s bankama papirnatim putem ili osobnim kontaktom, a smanjuje se i broj potrebne radne snage. Sve to vodi do manjih naknada koje banka zaračunava klijentima.

Nedostaci internetskog bankarstva

Najveći nedostatak internetskog bankarstva svakako je moguća zloupotreba vaših podataka. S obzirom da putem internetskog bankarstva direktno upravljate svojim novcem, uvijek će biti onih koji će se pokušati umiješati u idiličan odnos vas i vaše banke.

Kako biste to spriječili, budite oprezni. Prilikom same registracije, pažljivo proučite što sve morate napraviti, nemojte preskakati neke korake jer smatrate da su nebitni. Ako koristite lozinku, potrudite se da bude što je moguće kompliciranija, a ako za logiranje koristite token ili neki sličan uređaj, zapamtite lozinku. Nikako je nemojte držati zajedno sa tokenom, baš kao što ni PIN za kreditnu karticu ne čuvate zapisan na kartici.

Kada se sve ovo uzme u obzir, nema sumnje kako je internetsko bankarstvo prilično koristan alat, ali samo ako se pravilno koristi. U protivnom, može postati vrlo opasno.